Zoeken in deze blog

zondag 12 augustus 2018

De kerk Sint-Dionysius en Sint-Genesius te Sint-Denijs (West-Vlaanderen)

De kerk Sint-Dionysius en Sint-Genesius 
te Sint-Denijs

Beschrijving.
De Sint-Dionysius en Sint-Genesiuskerk te Sint-Denijs was een driebeukige kerk met een vieringtoren.  Het ging om een bescheiden kerk zonder transept, kapellen en toren.  Het bestond uit een rechthoekige koorruimte die in het oosten eindigde op een halfronde, de nog bestaande koorapsis en een benedenkerk die 3 traveeën omvatte.  Dit kan men afleiden uit de nog bestaande daglichten, geplaatst in de as van iedere travee.  De daglichten zijn van binnen als van buiten, voorzien van schuine dagkanten.  De halfronde koorapsis is samen met deze van Sint-Baafs-Vijve, een zeldzame bouwvorm die bij ons weinig navolging kende. 


Het laatromaanse koor dat gebouwd is tegen de middentoren, is door lisenen geleed en doorbroken door kleine rondboogvensters, gevat in hogere rond boognissen.  Geprofileerde kraagstenen ondersteunen de gootklos.



Binnenin zijn de resten van de Romaanse middenbeuk bewaard maar in 2 fazen verbouwd.  Het zijn de enorme pijlermuren waarop later de massieve toren in een vroeggotische stijl werd opgetrokken.  Een transept heeft de kerk eigenlijk nooit gehad.

Bronnen.
- R. Lemaire in De Romaanse bouwkunst in de Nederlanden; verhandelingen van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Wetenschappen, Letteren en Schone Kunsten in België, Klasse der Kunsten n° 6, Brussel 1952.
- Jean-Pierre Esther en Geert Bekaert in België Romaans, uitgeverij Hadewijch Antwerpen 1992.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: