Zoeken in deze blog

maandag 13 augustus 2018

Eglise Saint-Christophe te Celles (Hainaut)

Eglise Saint-Christophe 
te Celles

Beschrijving.
Uit een document van 1182 blijkt dat bij de Sint-Kristoffelkerk te Celles, Gonthier du Gardin, eigenaar van de kerk was en deze aan de abdij Saint-Thierry van Reims schonk.  Wanneer deze kerk werd opgericht, kan men echter niet nader bepalen uit de documenten maar men vermeldt dat in 1207 er een priester werd benoemd onder de naam van Hugues.  Een ander manuscript vermeldt  dat de patroonheilige van de parochie "Chelles-Moulenbaix", de heilige Kristoffel was.
De grondslag van het religieuze gebouw van 1182 in Romaanse stijl, was een kapel die slechts één beuk inhield.  Deze stond rond 1250 waarschijnlijk op de plaats van de huidige kapel van de heilige Maagd.  Rond 1300 werd deze kapel uitgebreid naar de zijde toe van de huidige noordelijke zijbeuk.  De toren werd in Gotische stijl opgetrokken en dateert van de 15de eeuw.  Men neemt ook aan dat tijdens deze periode een tweede beuk werd toegevoegd, eveneens in de Gotische stijl.
In 1773 bestond de kerk uit 2 beuken en werd te Reims de toelating gevraagd om hierbij een derde beuk aan toe te voegen.  De kerk werd aldus uitgebreid naar het zuiden toe met een derde beuk in de periode 1773-1778.
Op 16 juli 1906 begon men echter met de afbraak van deze kerk waarna men op 23 december de eerste mis opdroeg.  Dit is dan ook de kerk in haar huidige toestand.
Van de Romaanse Sint-Kristoffelkerk resten alleen nog enkele sporen in de noordgevel van de neogotische kerk.  In een dichtgemetselde rondboogdeur ziet men enkele mijtervormige lateien, die waarschijnlijk dienden ter afdekking van kleine romaanse vensters.






Bronnen.
- Jean-Pierre Esther en Geert Bekaert in België romaans; Uitgeverij Hadewijch; Antwerpen-Baarle 1992.
- Jean Roubier en André Courtens in Romaanse kunst in België; Uitgeverij Vokaer; Brussel 1971.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: