Zoeken in deze blog

dinsdag 14 augustus 2018

Romaanse huizen te Tournai (Hainaut)

Romaanse huizen 
te Tournai

Beschrijving.
In de rue Barre-St-Brice bevinden zich 2 puntgevels uit het einde van de 12de eeuw.


Alleen kapitaalkrachtigen en vooraanstaande lieden konden zich een huis in duur en duurzaam materiaal veroorloven.  Dergelijke constructies waren dan ook eerder zeldzaam in een stad met voornamelijk houten huizen.  Tussen 1165 en 1285 telde Doornik een 40-tal stenen huizen binnen de 1ste omwalling.


Het zijn aaneengesloten diephuizen, gebouwd op smalle en diepe percelen, met een puntgevel aan de straatzijde.  Kenmerkend zijn de door middenzuiltjes gedeelde vensters, gevat tussen over de hele gevel lopende lijsten.  Deze zogenaamde Doornikse stijl zal elders in het Scheldegebied tot in de Vlaamse kuststreek nog veelvuldig nagevolgd worden in de 13de en 14de eeuw.









Alleen de voorgevels en de tussenmuren van deze panden zijn nog grotendeels origineel.  De rechtergevel werd reeds in 1880 in romaanse vorm hersteld door architect G. Carpentier.  Bij de restauratie van de linkergevel in 1970-1972 uitgevoerd naar een ontwerp van architect Stiphout, werden de ontbrekende middenzuilen niet naar romaanse vorm in Doornikse kalksteen hermaakt.  Deze werden vervangen door betonnen elementen om de vroegere indeling te suggeren.

Bron.
- Jean-Pierre Esther en Geert Bekaert in België romaans; Uitgeverij Hadewijch; Antwerpen-Baarle 1992.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: