Zoeken in deze blog

woensdag 15 augustus 2018

O.L.V.-Hemelvaartkerk te Vertrijk (Vlaams-Brabant)

O.L.V.-Hemelvaartkerk 
te Vertrijk

Geschiedenis.
Deze merkwaardige kerk, aan de Roosbeeksestraat, is samengesteld uit een westertoren, driebeuken van drie traveeën op zuilen, een uitspringend transept, en een twee traveeën-diep koor met polygonale afsluiting. 
De kerk werd in opeenvolgende fasen opgebouwd. In de 10°eeuw werd een kleine romaanse stenen kerk gebouwd op de plaats van de huidige kerk. In de 12 de eeuw werd, uitgezonderd de huidige oostelijke toren muur, de toren westwaarts verplaatst. In de 14°eeuw werd het romaanse schip door een gotische vervangen. Daarvan getuigt nog de trapkoker die zich rechts van de westertoren bevindt. In 1489 werd de bouw van een nieuw koor en een nieuw transept aangevat: het noordtransept met ribbengewelf en het zuidtransept met stergewelf. Vervolgens werd rond 1732 de bouw van het huidig classicistische schip voltooid en op dezelfde hoogte gebracht gebracht als het koor. Hierdoor ontstaat een wanverhouding tussen schip en koor. De sacristie dateert van 1906.
Het grondplan van de kerk is een latijns kruis, zonder zijkapellen of wandelgang en waarvan de oost/west-as een licht afwijking naar het noorden vertoont. Het schip telt 3 traveeën en heeft een platte zoldering. De kleine zijbeuken hebben een afgeronde zoldering.


De kerk met het aanpalende kerkhof is sinds 1942 beschermd.

Beschrijving.
Met het overgebleven Romaanse gedeelte trekt de zware westertoren de aandacht in witte zandsteen uit de 12de eeuw.


De toren wordt lichtjes dunner per verdieping.  De benedenverdiepingen zijn heel gesloten.  Ter hoogte van het klokkenhuis is iedere gevel voorzien van mooi versierde galmgaten met deelzuiltjes en verweerde kubuskapitelen.  De toren vertoont sterke gelijkenis met die van de kerk van Meldert (Tienen).




Bron.
- Geert Bekaert en Jean-Pierre Esther in België romaans; Uitgeverij Hadewijch; Antwerpen-Baarle 1992.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: