Zoeken in deze blog

woensdag 15 augustus 2018

Sint-Catharinakerk te Humelgem (Vlaams-Brabant)

Sint-Catharinakerk 
te Humelgem

Beschrijving.
De Sint-Catharinakerk in Humelgem, Steenokkerzeel, heeft een oostertoren van een van oorsprong éénbeukige zaalkerk uit de eerste helft van de 11de eeuw.


De toren stond boven het presbyterium, koor en een koorapsis maar deze kerk onderging nogal verschillende wijzigingen, vooral in de Gotische periode waarbij een Gotisch koor en zijbeuk aan de kerk werd toegevoegd.
Uit de Romaanse periode dateert nog de kern van het huidige middenschip, de middentoren met een oudere vroegromaanse onderbouw en een torenromp van omstreeks 1200.  De traptoren is eveneens aan de noordelijke zijde ingebouwd.








De eerste rij rondboogvensters van de toren heeft aan de dagkanten zuilen met kapiteeltjes, die in 1923 hersteld werden.  De rondboogvormige galmgaten zijn onversierd en zetten aan op een doorlopende lijst.




Binnenin vertoont het muurwerk van deze toren meerdere sporen van ruw afgewerkte vensters met schuine dagkanten.  Ze dateren van de vroegste bouwfase. 
In 1923 werd aan de zuidzijde van de toren een sacristie toegevoegd waardoor de torenvoet aan deze zijde jammer genoeg verborgen zit.

Bron.
- Geert Bekaert en Jean-Pierre Esther in België romaans; Uitgeverij Hadewijch; Antwerpen-Baarle 1992.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: