Zoeken in deze blog

dinsdag 14 augustus 2018

Ancienne église Saint-Pierre-et-Saint-Paul te Vieuxville (Liège)

Ancienne église Saint-Pierre-et-Saint-Paul 
te Vieuxville


Beschrijving.
Te Vieuxville, een deelgemeente van Ferrières, vindt men te midden van een kerkhof het koorgedeelte van de vroegere Sint-Pieter en Sint-Pauluskerk. 
Het was een driebeukige pijlerbasiliek zonder transept, met een westertoren die een uitgesproken defensief karakter had.  Met uitzondering van het halfronde kooreinde en de koortravee werd de Romaanse kerk in 1893 gesloopt.  Enkele stappen verder bouwde men toen een nieuwe kerk.  Dit restant, tot kapel omgevormd, is gelegen op de heuvelflank van de vallei van de Lembrée, een zijrivier van de Ourthe.


Vieuxville was vroeger een leen van de cisterciënzerabdij van Stavelot, die op een rotspunt in de omgeving, het versterkte kasteel van Logne bezat en waar de ruïnes van de versterkte vesting uit de 11de eeuw, nu kunnen worden bezocht.  De kerk van Vieuxville zou gebouwd zijn onder het bestuur van abt Wibald rond het jaar 1100.


De apsis en de koortravee hebben dikke muren van ongeveer 0,90 meter.  Zij is opgetrokken in lichtgrijze lokale kalksteen, vermengd met enkele ijzerhoudende stenen in vrij regelmatig metselverband.  De buitengevels zijn eenvoudig maar mooi versierd met boogfriezen op lisenen die aanzetten op een plint.  De boogjes zijn nog vrij onhandig gemetseld.  In het midden van de 3 spaarvelden steekt telkens een klein rondboogvenster met schuine dagkanten uit. 





De westgevel is een nieuwe toevoeging in neostijl.  


De hergebruikte latei boven de ingangsdeur is versierd met een ridder die een monster bekampt en verwijst allicht naar de legende van Sint-Joris en de draak, als verzinnebeelding van de overwinning van het goede op het kwade.



Bronnen.
-Barral i Altet X in Belgique Romane et Grand-Duché de Luxembourg; Editions Zodiaque "La Nuit des Temps" n° 71, Abbaye La Pierre-qui-Vire 1989.
- Jacqueline Leclercq-Marx in L'Art Roman en Belgique; Editions J.M. Collet, Bruxelles 1997.
- Jean-Pierre Esther en Geert Bekaert in België Romaans; Uitgeverij Hadewijch Antwerpen 1992.
- André Courtens in Romaanse kunst in België.  Architectuur, monumentale kunst.  Brussel 1971.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: