Zoeken in deze blog

donderdag 16 augustus 2018

Sint-Hilariuskerk te Bierbeek (Vlaams-Brabant)

Sint-Hilariuskerk 
te Bierbeek


Beschrijving.
De kerk van Bierbeek wekt vooral de belangstelling door haar ruime middenbeuk.
Het is een driebeukige kruiskerk in navolging van grotere kerken, met een 8 m breed middenschip en 4 m brede zijbeuken.  De plattegrond van het middenschip wordt gevormd door 2 vierkanten, de dikte van de pijlers meegerekend en de beide transeptarmen en het koor hebben een vierkant plattegrond.  Hoge scheibogen scheiden het 5 traveeën tellende schip van de zijbeuken.  De wanden zijn vlak gelaten en bepleisterd.  Alleen de doorlopende imposten aan de vierkante pijlers geven een horizontaal accent.  De rondbogen reiken ongeveer halverwege de wanden.  Men moet er wel rekening met houden dat de vloer ongeveer 40 cm hoger ligt dan vroeger.  De hoge  bovenlichten zorgen voor een stemmig halfduister.  Het oorspronkelijke dakgebinte is nog bewaard gebleven.



(foto Wikipedia)



De vlakke oostgevel van het koor is in 3 spaarvelden verdeeld door lisenen, die ter hoogte van de dakrand telkens verbonden zijn door 3 rondboogjes.  Net zoals in Pellenberg is hier een decoratief kleurenspel nagestreefd door het mengen van witte zandsteen met bruine ijzerzandsteen.





De kerk dateert van het 2de helft van de 12de eeuw.  De zware westertoren werd in de 13de eeuw bijgebouwd in een overgangsstijl. 


De 1ste restauratie werd rond 1900 uitgevoerd, hoofdzakelijk aan de transeptarmen.  Bij de restauratie in 1966-1967 door S. Brigode en RM Lemaire werden de wanden van het interieur waarschijnlijk opnieuw bepleisterd.



Bronnen.

- Geert Bekaert en Jean-Pierre Estger in België romaans, uitgeverij Hadewijch; Antwerpen-Baarle 1992.
- Jacqueline Leclerc-Marx in L'art roman en Belgique; Editions J.-M. Collet 1997.
- Jean Roubier en André Courtens in Romaanse kunst in België; Uitgeverij Vokaer; Brussel 1971.
- Barrel i Altet x in Belgique et Grand-Duché de Luxembourgt romane; Edtions Zodiaque, 'la Nuit des Temps 71; Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 1989.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: