Zoeken in deze blog

vrijdag 17 augustus 2018

Église Saint-Sulpice te Neerheylissem, Hélécine (Brabant-Wallon)

Église Saint-Sulpice 
te Neerheylissem, Hélécine

Beschrijving.
Te Neerheylissem (Hélécine) tussen Tienen en Orp-le-Grand bevindt zich de driebeukige kruiskerk die vermoedelijk in het begin van de 13de eeuw werd gebouwd.  Een eerste kerk zou reeds gebouwd zijn rond 650.



Hier valt het donjonkarakter op van de massieve westertoren, ingesloten tussen de verlengde zijbeuken.  In de 17de eeuw werd deze toren echter verlaagd.  Deze toren is op het gelijkvloers doorbroken met een portaal waarvan de ingang is ingeschreven onder een rondboog.




Het schip en de zijbeuken tellen elk 4 traveeën.  Het schip houdt zowel in het noorden als in het zuiden 4 rondboogvensters in waarboven een versierde gootklos loopt met een fries in dammotief.






De gevel  van de noordelijke zijbeuk houdt een dichtgemetselde Romaanse ingang in.  De zuidelijke kruisbeuk is opgericht in breuksteen.  Deze houdt eveneens een dichtgemetselde ingang in met een linteel in mijtervorm waarin zich nu een grafsteen bevindt van priester Laurent Jacobi, gestorven in 1666.





De kerk beëindigd zich door een kooreinde, opgericht in 1762 waar men aan de koortravee aan de noordelijke zijde, 2 hoge Romaanse booglijsten kan bemerken.  De gootklos bestaat eveneens uit een fries met dammotief. 







Typisch voor de Maaslandse architectuur zijn de lagere transeptarmen die verrijkt zijn met een deels verbouwde absidiool naast het koor. 



Het materiaalgebruik betreft hier het Tiense kwartsiet en Lijsemse tufsteen.  Deze tufsteen werd getrokken uit de ondergrond van Lincent (Lijsem) en Linsmeau (Linsmeel) sedert de Romeinse periode tot en met de jaren 1940.
De kerk werd als historisch monument geklasseerd op 8 maart 1938.  In 1906 werd zij onder leiding van architect P. Langerock gerestaureerd.  Een nieuwe restauratiecampagne is op dit moment aan de gang.

Bronnen.
- Geert Bekaert en Jean-Pierre Esther in België romaans; Uitgeverij Hadewijch; Antwerpen-Baarle 1992.
- Jacqueline Leclerc-Marx in L'art roman en Belgique; Editions J.-M. Collet 1997.
- Jean Roubier en André Courtens in Romaanse kunst in België; Uitgeverij Vokaer; Brussel 1971.

Bijlagen.
-http://www.belgiumview.com/belgiumview/tl2/view0000897.php4
-https://fr.wikipedia.org/wiki/%C3%89glise_Saint-Sulpice_de_Neerheylissem
-https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:%C3%89glise_Saint-Sulpice_de_Neerheylissem?uselang=fr
-http://www.hesbayebrabanconne.be/fr/eglise-saint-sulpice-0
-https://plus.google.com/u/0/114232711193413610987/posts/RJMus6XaNbD

Geen opmerkingen: