Zoeken in deze blog

maandag 13 augustus 2018

Chapelle de ladrerie te Chièvres (Hainaut)

Chapelle de ladrerie 
te Chièvres

Beschrijving.
Deze kapel werd in de 12de eeuw, rond 1126 gesticht door Eva de Chièvres. Rond 1558 was deze nog steeds in gebruik als leprozenhuis.  In 1718 kreeg deze een andere bestemming als onderdeel van een boerderij.  In 1884 werd zij in ere hersteld en volgde een restauratie vanaf 1885.
In het midden van de noordgevel bevindt zich de ingangsdeur, benadrukt door een geprofileerde rondboog met een waterlijst en een onversierd boogveld.  De 3 bovenlichten aan beide gevels steunen op een doorlopende waterlijst.  Het lagere, veelzijdige koor telt 5 smalle rondboogvensters.  Deze steken verdiept in een rondboognis.  Het parament is nog heel onregelmatig.  Alleen de hoekblokken en de vensteromlijstingen zijn gemaakt van grotere, rechthoekige gehouwen steunen.









Deze kapel werd in 1885 gerestaureerd door architect M. Vincent.  In 1930 volgde een nieuwe herstellingsbeurt.  Beschadigd bij een bombardement in 1944 staat het merkwaardige monument er opnieuw licht gerestaureerd bij.

Bronnen.
- Jean-Pierre Esther en Geert Bekaert in België romaans; Uitgeverij Hadewijch; Antwerpen-Baarle 1992.
- André Courtens en Jean Roubier in Romaanse kunst in België; Uitgeverij Volkaer; Brussel 1971.
- Jacqueline Leclerc-Marx in L'art roman en Belgique; Editions J.-M. Collet 1997.
- Barral i Altet X in Belgique et Grand-Duché de Luxembourg romane; Editions Zodiaque, "la Nuit des Temps 71; Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 1989.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: