Zoeken in deze blog

vrijdag 3 augustus 2018

Église Saint-Jean-Baptiste te Campagne (Dordogne 24)

Église Saint-Jean-Baptiste 
te Campagne

Geschiedenis.
De kerk werd opgericht in de 12de eeuw en sedert het einde van deze eeuw zijn de heren van Campagne begraven onder het koor.
De kerk toegewijd aan de heilige Johannes-de-Doper, is deze van een Augustijnenpriorij afhangende van Saint-Cyprien, en hield sedert 1321 een leprozerie in.  Op het einde van de 14de eeuw werd het de parochiekerk van Campagne.
In 1427 plunderden de Engelsen de kerk en staken deze in brand.  Een kapel, voorbehouden voor aan de heren van deze plaats, werd ten zuiden van het koor toegevoegd.  Een lichtgevende boog is geopend in het midden van het kooreinde, en het schip.  De kapellen en de muur van de klokkentoren zijn toegevoegd in de 15de en de 16de eeuw.
In 1841 heeft men een grote poort toegevoegd tussen het koor en de dodenkapel.  In 1887 is een venster geopend in de noordelijke kapel uitgevend op het park van het kasteel en de daken van het schip en de kapellen zijn herdaan geweest.
Verschillende vensters zijn rond dit tijdstip ook geschonken aan de parochiekerk.
De kerk werd als historisch monument ingeschreven op 22 augustus 1949.


Beschrijving.
De kerk is opgericht in de 12de eeuw en is zuidoostelijk - noordwestelijk gericht.  In het westen staat het ingangsportaal, in gebroken boog met daarboven de muur van de klokkentoren geopend door drie bogen waarvan er nog twee voorzien van een klok.  De grootste dateert van 1626 en de andere van 1822.


Het schip is heel nauw, ongeveer 3,20 meter breed, in overeenkomst met de lengte, ongeveer 20,60 meter.  Twee zijdelingse kapellen vormen een vals transept voor het Romaanse koor dat zich beëindigd met een vlak kooreinde.  Het koor wordt verlicht door twee nauwe Romaanse vensters waartussen een bredere boog is geopend.




Aan de zuidelijke zijde staat de dodenkapel in verbinding met het park van het kasteel, voor het koor gelegen waarmee zij in verbinding staat door een grote massieve houten poort van notenhout.


In het koor vinden met half in de muur ingewerkte zuilen terug met daarboven kapitelen versierd met geometrische motieven of in de vorm van een kruis.






Bronnen.
 - Jean Secret in Perigord Roman; Editions Zodiaque, "La Nuit des Temps" 27, Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 1979.
 - Jean Secret in Itinéraires romans en Périgord; Editions Zodiaque, "Les traveaux des mois" 16, Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 1977.
- Jean Secret in Promenades en Périgord roman; Editions Zodiaque, Itinéraires culturels, Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 2002.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: