Zoeken in deze blog

zondag 29 juli 2018

Ancienne abbaye Notre-Dame te Boschaud; Villars (Dordogne 24)

Ancienne abbaye Notre-Dame  
te Boschaud; Villars


Beschrijving.
Boschaud was één van de 4 cisterciënzerabdijen in de Perigord.  Het jaar 1154 zou het stichtingsjaar zijn van de kerk onder het patronaat van OLV.  Zij werd ingewijd in 1159.
De geschiedenis van de abdij is onvolledig, nochtans weet men dat de abdij een hard bestaan kende daar reeds in de 13de eeuw, de monniken er verdreven werden.  Bij het begin van de 14de eeuw trachtten zij er echter een nieuw bestaan op te bouwen.  De commende verzwakte echter, reeds in de 15de eeuw, het monasterium dat door de Godsdienstoorlogen en de Fronde werd vernield.
De kerk besloeg een kruisvormig plan.  Naar een tekst van 1680 hield het schip, 3 traveeën in, overwelfd met koepels.  Er rest nog enkel een gedeelte van de 3de travee waarvan 2 grote gebroken bogen met cilinder, 2 pendatieven en een deel van de kapconstructie.





Het transept dat eveneens een overwelving in koepel kreeg, alsook de kruisbeuken in tongewelf waren ingestort maar zijn door de dienst historische Monumenten heropgericht geweest.  De steunmuren van de kruisbeuken zijn versierd met toegevoegde bogen.




De afgeronde absidiolen die zowel aan de buitenzijde als aan de binnenzijde vlak zijn, omkaderen de halfronde apsis welke vlak is aan de binnenzijde maar omringd is met toegevoegde bogen aan de buitenzijde.






Men kan hier de aandacht vestigen op de strengheid van zijn architectuur in gekozen materiaal en met een strenge stereotomie.  De heel discrete versiering vindt men uitsluitend terug in de modillons van de gootklos ten westen van de kruisbeuken en in de kordonlijst die de puntgevels tot uitdrukking laten komen.




Ten zuiden van de kerk vindt men nog een mooie kapittelzaal terug.









Bronnen.
- Jean Secret in Perigord Roman; Editions Zodiaque, "La Nuit des Temps" 27, Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 1979.
 - Jean Secret in Itinéraires romans en Périgord; Editions Zodiaque, "Les traveaux des mois" 16, Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 1977.
 - Jean Secret in Promenades en Périgord roman; Editions Zodiaque, Itinéraires culturels, Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 2002.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: