Zoeken in deze blog

vrijdag 3 augustus 2018

Église Saint-Vincent et Saint-Cloud te Badefols-d'Ans (Dordogne 24)

Église Saint-Vincent et Saint-Cloud 
te Badefols-d'Ans

Beschrijving.
De kerk Saint-Vincent et Saint-Cloud te Badefols-d'Ans heeft een kruisvormig plan, eveneens onderworpen aan heel wat Gotische toevoegingen.  Het schip is opnieuw voorzien van een tongewelf met versierde, gebroken rondbogen.





De kruising van het transept is overwelfd met een koepel waarvan de penditieven een aanvang nemen in de inspringende hoeken van de pijlers die de grote gebroken bogen ondersteunen.  De kruisbeuken zijn overwelfd met een tongewelf.  De aangebrachte bogen versieren hun westelijke zijden met doorgangen die de verbinding met het schip verzekeren.  Kapellen van de 16de eeuw hebben de voormalige absidiolen vervangen.







Het rechthoekige koor is eveneens overwelfd met een tongewelf.  Zijn zuidelijke zijde heeft als enige zijn drie steunbogen behouden die op de getrapte zuilen terugvallen.  Deze zijn gezet op een zuilenbasis en hun kapitelen zijn versierd met dekstukken gedecoreerd met zaagtanding, de kapiteellichamen met gebladerte.  Hun basissen zijn geprofileerd met vier voetringen.





De klokkentoren bovenaan de kruising gaat terug tot de 17de eeuw.


Bronnen.
- Jean Secret in Perigord Roman; Editions Zodiaque, "La Nuit des Temps" 27, Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 1979.
- Jean Secret in Itinéraires romans en Périgord; Editions Zodiaque, "Les traveaux des mois" 16, Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 1977.
- Jean Secret in Promenades en Périgord roman; Editions Zodiaque, Itinéraires culturels, Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 2002.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: