Zoeken in deze blog

woensdag 1 augustus 2018

Eglise Saint-Pierre et Saint-Paul te Grand-Brassac (Dordogne 24)

Eglise Saint-Pierre et Saint-Paul 
te Grand-Brassac


Beschrijving.
De kerk Saint-Pierre et Saint-Paul te Grand-Brassac is een versterkte kerk met een schip dat overwelfd is met 3 koepels op pendentieven.  Deze overwelving schijnt van een latere periode te dateren dan de gootmuren.  Dit is te merken bij het gebrek aan overeenstemming tussen de bogen en de traveeën. Het koor van 2 traveeën is overwelfd met een tongewelf.





Aan de buitenzijde wordt de kaalheid van de muren enkel onderbroken door  de platte steunberen.  Een verdedigingssysteem bezet gans de bovenzijde van de gewelven met schietgaten, omloop en erkers.  In het westen doet een uitkijktoren dienst als klokkentoren-donjon en bevindt zich ongeveer boven de derde travee.  De vierkante onderbouw van deze toren is versierd met bogen aan de wanden.






Ten noorden van de kerk wordt het portaal gedomineerd door een rondboog die gebeeldhouwd is met palmetten, het Paaslam en met een voorstelling van de 4 Evangelisten.  Dit beeldhouwwerk is heel handig uitgevoerd en is beïnvloed door de Angoumois. Onder- en bovenaan heeft men Romaanse en Gotische gepolychromeerde beelden aangebracht.




















Bronnen.
- Jean Secret in Périgord roman; Editions de Zodique; la Nuit des Temps 27; Abbaye Sainte-Marie de la Pierre qui Vire 1979.
- Jean Secret in Itinéraires romans en Périgord; Editions Zodiaque, "Les travaux des mois" 16, Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 1977.
 - Jean Secret in Promenades en Périgord roman; Editions Zodiaque, Itinéraires culturels, Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 2002.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: