Zoeken in deze blog

zaterdag 23 juni 2018

Ancienne abbaye Saint-Arnould te Crépy-en-Valois (Oise 60)

Ancienne abbaye Saint-Arnould 
te Crépy-en-Valois

Beschrijving.
Crépy-en-Valois is in de 11de eeuw een belangrijk centrum geweest, in het hart van een graafschap dat een grote politieke rol heeft gespeeld.
Van de kerk Saint-Arnoul die opgericht was in de loop van de 11de eeuw door graaf Gautier, blijft nog enkel een deel van de crypte en het onderste gedeelte van een zijmuur van het schip over.  Saint-Arnoul werd een priorij afhankelijk tijdens de Honderdjarige Oorlog in 1434.
De kapitelen tonen aan dat hoewel de stad reeds een centrum was, toch vreemde lui aantrok daar de streek uit de toon viel in de productie van het Île-de-France in de 11de eeuw.
Hun kapiteellichamen zijn meer vooruitstrevend en verruimend, hun profilering benadert een Korintisch kapiteel, in de binnenste kraag om op een manier het centrum van haar zijden en de bovenste hoeken tot uitdrukking te laten komen.  Het reliëf is eveneens meer verruimend, de krullen zijn massiever en het model maar afgestoken.  Al deze kenmerken laten de ateliers van het torenportaal van Saint-Benoît-sur-Loire tot uiting brengen.  Er zijn wel verschillen en de kunstenaar die deze kapiteellichamen heeft gebeeldhouwd, moet ook een meer plaatselijke vorming gekregen hebben.  Het gebladerte stelt palmetten voor en geen acanthusgebladerte.  De halve palmbladeren zijn omgekeerd of tov elkaar gezet en omgeven met stengels.  De geometrische motieven zoals zaagtanding, uitgeholde driehoeken vermengen zich met het decor.





Een heel mooi kapiteel stelt 2 tov elkaar gestelde hanen voor in een aangrijpende houding bij het gevecht, getrokken in een heel uitgesproken reliëf met op de achtergrond geribde bladeren.  De halzen en de koppen maken zich met een meesterschap los van de achtergrond wat contacten met Bourgondië laat vermoeden maar de veelzijdige kromming van de vormen zijn meer verwant met de plaatselijke kunst.



Bron.
- Anne Prache in Île-de-France romane; Editions de Zodiaque; la Nuit des Temps 60; abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 1983.

Bijlagen.
-http://atlas-roman.blogspot.be/2014/07/60-oise-romane.html

Geen opmerkingen: