Zoeken in deze blog

zaterdag 11 maart 2023

Eglise Saint-Arnoult te Saint-Arnoult (Oise 60)

Eglise Saint-Arnoult 
te Saint-Arnoult


Beschrijving.
Opgericht in een diepe vallei waar een van de beekjes doorheen stroomt die verder naar het zuidoosten, de Petit Thérain zullen vormen, heeft Saint-Arnoult een nogal heterogene kerk die in wezen uit de 12de en 16de eeuw stamt. 
Het schip, gebouwd in silex, heeft zowel in het noorden als in het zuiden 2 kleine halfronde rondboogvensters bewaard, met dubbele insprong, die verwijzen naar de 12de eeuw, een datering die ook overeenkomt met het kleine gebroken portaal dat zich opende in het zuiden. Zoals overal in de regio zal dit schip in de 16de eeuw worden hersteld, tegelijk met de herbouw van het koor.  
Verlengd met het schip waarvan het de afmetingen overneemt, beëindigt het koor zich 3-zijdig en het metselwerk is in dammotief met silex en zandsteen. Uit de 16de eeuw dateren eveneens 2 vensters met flamboyante opvulling en de kapel die zich verheft in het noorden.
Aan de binnenzijde zal de aandacht uitgaan naar deze kapel, vanaf zijn oorsprong overdekt met een prachtige omlijsting waarvan de ribben zijn versierd met een doorlopende fries van wijnranken. De verbinding met het koor verloopt langs een dubbele boog die zich op een originele manier terugvalt op 2 dunne houten zuilen waarvan er één het decor draagt met kabelmotief. Een laatste wijziging aan de kerk voor de herstellingen uit de 19de eeuw, dragen een datering van 1666.








Bijlagen.

Geen opmerkingen: