Zoeken in deze blog

zondag 5 maart 2023

Eglise Saint-Martin te Héricourt-sur-Thérain (Oise 60)

Eglise Saint-Martin 
te Héricourt-sur-Thérain



Beschrijving.
Gebouwd op de rand van de noordelijke helling van de Thérain-vallei, is Saint-Martin van zeer oude oorsprong, zoals de naam al aangeeft. 
Van kleine afmetingen houdt zij een éénbeukig schip en een koor met polygonaal kooreinde in. Het schip is gebouw in de 11de eeuw zoals het metselwerk in breuksteen samengesteld in opus spicatum het aangeeft. Zoals geregeld zijn de oorspronkelijke romaanse vensters verdwenen en vervangen door grotere. De gevel is herdaan in baksteen en breuksteen in 1859.
Het koor betreft een constructie uit het einde van de 15de eeuw of begin 16de eeuw. Gestut door steunberen is het verlicht door eenvoudige lancetbogen uitgezonderd aan het koor waar de venster in de as groter is en verdeeld in lancetbogen met hierboven een oculus.
Aan de binnenzijde draagt het koor een overwelving met ribben. Deze gewelven dragen houden nerven in van het prismatisch profiel en vallen terug op de gebeeldhouwde afsluitstukken, kenmerkend voor deze periode. Men bemerkt eveneens een oude afsluiting in stenen dat bijna rond gans het kerkgebouw loopt zoals te Neuville d'Aumont, Haricourt en Luchy.
 









Bijlagen.

Geen opmerkingen: