Zoeken in deze blog

zondag 5 maart 2023

Eglise Saint-Lucien te Buicourt (Oise 60)

Eglise Saint-Lucien 
te Buicourt


Beschrijving.
De kerk Saint-Lucien, die zich vastzet aan de helling van een heuvel in het schilderachtige heuvellandschap dat kenmerkend is voor de omgeving van Gerberoy, is van zeer oude oorsprong, zoals blijkt uit de naam, die verwijst naar de eerste bisschop van Beauvais.  
Het oudste gedeelte aan de noordelijke muur gaat terug tot de 11de eeuw daar het metselwerk in breuksteen in opus spicatum kenmerkend zijn voor deze periode. Twee nu dichtgestopte, kleine vensters bemerkt men aan de 2 uiteinden. Voor de rest schijnt het gebouw op een ongekend moment gereconstrueerd te zijn, waarschijnlijk in de 14de eeuw, een datum perfect verenigbaar met enkele steunberen in uitstek, druiplijsten en verschillende vensters met een gebroken profiel. Een koor samengesteld van een rechte travee en een driezijdige apsis heeft het vroegere, bescheiden koor vervangen. Dit omvatte waarschijnlijk een plat kooreinde zoals bij verschillende kleine plattelandskerken in de omgeving.
Aan de binnenzijde scheidt een nauwe, gebroken boog het schip van het koor. De noordelijke muur van het schip heeft een buitengewoon geschilderd decor uit de 14de eeuw bewaard. Boven een erg verweerde sokkel versierd met valse bogen omlijsten 2 versierde friezen met rankversiering, een beeld van de heilige Chrisoffel die het Kind Jezus draagt. Aan weerszijden sieren een vals metselverband en kruisen op regelmatige afstand van elkaar de muur. 










Bijlagen.

Geen opmerkingen: