Zoeken in deze blog

zondag 5 maart 2023

Eglise Saint-Pierre te Sully (Oise 60)

Eglise Saint-Pierre 
te Sully


Beschrijving.
De kerk Saint-Pierre gebouwd op de zuidelijke helling van de Thérain-vallei, bestaat uit een zeer heterogene éénbeuk en een koor met dwarsschip uit de 16e eeuw.  
Het schip is gebouwd in zware breukstenen en de 4 zware steunberen in uitstek die de hoeken van de gevel stutten, zouden kunnen teruggaan tot het einde van de 12de eeuw. Maar geen enkele opening kan deze datum bevestigen. Het kleine portaal gaat terug tot de oorsprong van het schip dat tot een latere periode behoort en de vensters in baksteen dateren uit de 16de tot de 19de eeuw.
Het transept en het koor zijn kenmerkend en behoren tot het einde van de gotiek. De vijf zijden van het koor zijn opengewerkt met evenveel grote ramen en kenmerken de overgang van de flamboyante gotiek naar de Renaissance. Een gelijksoortig maar ingewikkelder raamwerk kenmerkt het venster aan de zuidelijke kruisbeuk.
Aan de binnenzijde heeft het koor zijn stenen overwelving verloren en is vervangen door een lambrisering. Deze van het transept zijn nog steeds origineel en de ribben vallen, net zoals de bogen van de kruising, terug op de pijlers of de muren. Volgens een verspreid gebruik in de late gotiek, bemerkt men er geen kapitelen. 








Bijlagen.

Geen opmerkingen: