Zoeken in deze blog

vrijdag 18 mei 2018

Église Saint-Martin te Eguilly-sous-Bois (Aube 10)

Église Saint-Martin 
te Eguilly-sous-Bois

Beschrijving.
Deze kerk is erg herwerkt geweest in de 16de en de 19de eeuw maar heeft zijn ingangsportaal uit de Romaanse periode behouden.
Dit portaal is ondergebracht in een modern voorportaal waarop de klokkentoren staat.  De steunmuren zijn versierd met drie colonnetten gedecoreerd met kapitelen met krullen en een dun dekstuk voorzien van lijstwerk.  Spijtig genoeg is de rechterzijde gewijzigd geweest.






De archivolt houdt drie booglijsten in echter zonder versiering maar waarvan de voetringen en de hollijsten zich omlijnen in perfect concentrische cirkels en een mooie indruk van diepgang en evenwicht weergeven.  De voetring die de omkadering van het ingangsportaal onderlijnt en zich bovenaan verlengt in een halve cirkel wat dit geheel nog meer benadrukt.


Het timpaan dat wordt ondersteund door twee versierde kraagstenen, de ene met lijstwerk, de andere met palmversiering, is versierd met een klaverbladvormig kruis dat aangepast is in het geheel.




Bron.
- André Marchal in Champagne romane; Editions Zodiaque, "la Nuit des Temps 55"; Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 1981.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: