Zoeken in deze blog

zondag 13 mei 2018

Église Saint-André te Marfaux (Marne 51)

Église Saint-André
te Marfaux

Beschrijving.
De kerk van Marfaux houdt een schip van 3 traveeën in en wordt overwelfd met een plafond.  Grote bogen worden er door de rechthoekige pijlers gedragen.




De noordelijke zijbeuk werd afgebroken en de grote rondbogen zijn dichtgestopt.  De zuidelijke zijbeuk werd recentelijk gerestaureerd.




Het schip opent zich op het transept door een gebroken diafragmaboog die op de half ingewerkte zuilen met prachtige, grote kapitelen naar het model van het Korinthische, rust.




De kruising van het transept wordt overwelfd met kruisribben en in de hoeken treft men mooie kapitelen van rond 1160 aan.




Een vierkante klokkentoren met een hellend afdak staat bovenaan het koor.  Deze opent zich langs overgerestaureerde mooie paarsgewijze bogen.




Het koor wordt afgesloten door een apsis met een halfronde koepel als overwelving.  Het kooreinde is weinig uitstekend op het koor maar is versierd met interessante Lombardische boogreeksen.



Bronnen.
- Anne Prache in Champagne Romane; Editions Zodiaque, "La Nuit des Temps 55", Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 1981.

Geen opmerkingen: