Zoeken in deze blog

dinsdag 15 mei 2018

Eglise Saint-Martin te Colombé-le-Sec (Aube 10)

Eglise Saint-Martin
te Colombé-le-Sec

Beschrijving.
De kerk werd sterk gewijzigd in de 16de eeuw en bewaart van de Romaanse periode nog twee vensters aan het kooreinde, zijn toren en zijn westelijk portaal. 



Dit is gevormd met een archivolt met dubbele boogring rustend op de versierde steunmuren met twee colonnetten waarvan de basissen van lijstwerk voorzien zijn.  De kapitelen zijn versierd met vlak gebladerte.  De sterk aansluitende dekstukken verlengen zich in banden op de pijlers.  De zuilen ondersteunen een sluitring versierd met zigzags, ingekaderd met een andere eenvoudige boogring.  Het linteel en de breedte van de helft van het timpaan is versierd met een Grieks kruis, in een cirkel omsloten en waarvan de uiteinden en het midden zijn versierd met een roosversiering.





Links is deze geflankeerd met een Paaslam en rechts met een dier dat een wolf zou kunnen voorstellen.  Men bemerkt eveneens een roosversiering op iedere sluitsteen die het linteel ondersteunen.





De omkadering van de deur is in zijn ganse omtrek omlijnd met een moluur.  Het geheel vorm een rechthoekige constructie toegevoegd aan de gevel en getemperd door een dakgoot.

Bron.
- André Marsat in Champagne romane; Editions Zodiaque, "la Nuit des Temps 55"; Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 1981.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: