Zoeken in deze blog

donderdag 26 april 2018

Église Saint-Pierre te Montchâlons (Aisne 02)

Église Saint-Pierre

te Montchâlons

Beschrijving.
De kerk van Montchâlons stelt zich samen met een schip, in het westen met een klokkentoren, en met een koor beëindigd door een apsis, en zijbeuken aan de noordelijke zijde beëindigd met een absidiool en aan de zuidelijke zijde door een vlakke muur.




Aan de binnenzijde isoleert een diafragmaboog de 4de travee van het schip, de rechte travee van het koor met bovenaan de ingangsboog een venster.  De pijlers houden eenvoudige, massieve rechthoeken aan de noordelijke zijde in, aan de zuidelijke zijde zijn het pijlers naar de zijbeuk toe, beëindigd met een schuine afwerking bovenaan het niveau van de imposten.  De pijlers hebben enkel imposten aan hun westelijke en oostelijke zijde.  Enkel 3 van de imposten zijn versierd.  Men bemerkt er een slinger, een eenvoudige gegraveerde streep op een band, of palmetten samengesteld in waaier.
De hoge vensters zijn getrokken in rondboog onder een band en de muur  is aan iedere zijde verdund door 2 nissen.  De tribune van de verdiepingen opent zich op het schip door een brede rondboog maar aan de draagmuren vindt men 2 paarsgewijze colonetten terug met kapitelen en dekstukken.
De rechte travee voor het koor is overwelfd met een tongewelf.  Het iets nauwere kooreinde met zijn apsis in halfkoepel, wordt verlicht door 3 vensters.  De noordelijke absidiool herneemt met 1 enkele boog dezelfde samenstellingen en deze in het zuiden is vervangen door een rechte muur.  Aan de zuidelijke flank ontdekt men nog het spoor van een dichtgestopt venster.
Aan de buitenzijde is de voornaamste versiering gedateerd van rond de 12de eeuw.  De dakgoot die aan de top van de gootmuren van het schip en het kooreinde loopt, vertoont het aspect van geopende mijterbogen, of eerder van brede driehoeken die rusten op de modillons versierd als mensen- of dierenhoofden.






Bij de apsis zijn de volle hoeken gevormd door dit geometrische decor of met een geopende cirkel die de modillons schijnen op te nemen waarboven deze zich bevinden.






Bron.
- Jacques Thiebaut in Nord roman; Editions Zodiaque, "la Nuit des Temps 76; Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 1988.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: