Zoeken in deze blog

donderdag 2 mei 2019

Sankt Petruskapelle te Wachendorf (Nordrhein-Westfalen)

Sankt Petruskapelle 
te Wachendorf

Geschiedenis.
Volgens deskundigen zou het schip gebouwd zijn in de 9de of 10de eeuw.  Het kerkelijk patronaat was in de 12de eeuw in handen van het klooster Dietkirchen nabij Bonn.  Daar werd naast Johannes de Doper ook Petrus vereerd. Daarom wordt aangenomen dat beide heiligen ook te Wachendorf vereerd werden.  Op dat moment bevond zich in het dorp in 1190 een baljuwschap waaruit het kasteel ontstond.  De uitbreiding van het kasteel ging waarschijnlijk ook gepaard met een verandering van patronage.
Het koor werd vermoedelijk in de 15de eeuw toegevoegd.  In 1680 leidde de decaan van Zülpich een bezoek waardoor het gebouw voor de 1ste maal in een document werd vermeld.  
In 1780 kwam het kasteel in het bezit van de Beierse generaal-majoor Adolf Freiherr von Ritz die in 1786 een klok aankocht voor de kapel. In de jaren 1851/52 vond een verbouwing plaats maar hierna zette het verval zich opnieuw in.  Op initiatief van de dorpsleraar, Fritz Potthoff vond in de jaren 1931/32 opnieuw een herstelling plaats.  In 1971 schenkt de kasteel de kapel aan de parochie van Antweiler-Wachendorf.  Deze voerde een nieuwe herstelling door die uitgevoerd werd in de jaren 1974/75.  Het is op dat moment dat de oude bevloering werd blootgelegd.  Op hetzelfde moment werd de Petrusstrasse meer naar het westen verlegd welk de schade toegebracht aan het voorbijkomende verkeer moest verminderen.  In 2010 vond een laatste herstelling plaats.

Beschrijving.
Het koor met zijn brede basis is vijfhoekig.  Aan de noord-en zuidoostelijke zijde bevindt zich een raam waarvan het raamwerk uit zandsteen bestaat.  Deze nemen bovenaan de vorm aan van een nonnenhoofd ! Het raam in het midden is dichtgestopt met baksteen.



  
Het schip is enigszins over dezelfde breedte als het koor opgetrokken.  Aan de noordelijke zijde bevinden zich in het onderste gedeelte 2 kleine rondboogramen.  Hieronder bevinden zich nog 2 identieke ramen.  De zuidelijke zijde is analoog aan de noordelijke.  Aan de zuidelijke zijde bevindt zich aan de westelijke zijde van het schip de brede, rechthoekige ingang.  Hiervan bevinden zich naar het oosten toe, 2 kleine rondbogen die nu dichtgestopt zijn met breukstenen.  De vorm hiervan is slecht gedeeltelijk zichtbaar.





  
De westelijke muur is grotendeels gesloten en wordt enkel doorbroken in het midden door een rondboogvenster.  Hierboven op de gevel bevindt zich een open dakruiter met de klok.




Bijlagen.

Geen opmerkingen: