Zoeken in deze blog

zaterdag 4 mei 2019

Alte Kirche te Wollersheim (Nordrhein-Westfalen)

Alte Kirche 
te Wollersheim

Geschiedenis en beschrijving.
Volgens de legende was deze plaats in 700 geschonken aan het Keulse klooster Sankt Maria im Kapitool welk in het dorp in 1184 een herenhof bezat toegevoegd aan de kerk.  Sinds 1977 fungeert het gebouw als kapel op de begraafplaats van Wollersheim.
De 2-beukige laatgotische kerk bezit een koor, een toegevoegde sacristie en in het westen een romaanse toren van 5 verdiepingen.  Na de bouw in de 20ste eeuw van de nieuwe kerk geraakte de oude kerk in verval.  Een alomvattende restauratie vond plaats van 1970 tot 1977.










Van het éénbeukig vroegromaanse gebouw van het einde van de 11de eeuw is nog enkel de klokkentoren bewaard gebleven, bestaande uit een metselwerk van breuksteen afgewisseld met Romeinse baksteenresten.  Aan de buitenzijde is deze ongestructureerd met uitzondering van de vlakke contouren, in 3 spaarvelden verdeeld en 2 vensters op de klokkenverdieping die in het westen en het oosten verdeeld worden door de middenzuiltjes met kubuskapiteel.










  

Bijlagen.
-https://de.wikipedia.org/wiki/Alte_Kirche_(Wollersheim)
-https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Alte_Kirche_(Wollersheim)?uselang=de
-https://gemeinden.erzbistum-koeln.de/seelsorgebereich_zuelpich-V8/gemeinsam_glauben_leben/gemeinden/Wollersheim/
-http://www.geschichtsverein-wollersheim.de/pdf/zeittafel.pdf
-https://www.aachener-zeitung.de/lokales/dueren/der-alten-kirche-wollershein-ein-stueck-identitaet-zurueckgeben_aid-25579359

Geen opmerkingen: