Zoeken in deze blog

maandag 29 april 2019

Alte Sankt Petrus und Pauluskirche te Odendorf (Nordrhein-Westfalen)

Alte Sankt Petrus und Pauluskirche 
te Odendorf

Geschiedenis en beschrijving.
De kerk die aanvankelijk enkel aan de apostel Petrus was toegewijd, wordt in 1274 vermeld in het tiendenregister van het aartsbisdom Keulen, de "Liber Valoris".
In 1481 nam het kartuizerklooster Sankt Alban te Trier, het patronaatsrecht over.  In deze periode werd de ramen van de apsis dichtgestopt en de ramen van de zijbeuken werden gotisch herwerkt.  De binnenmuren werden bepleisterd en versierd met fresco's.  
Van 1720 tot 1786 werd de kerk gereconstrueerd in barokstijl en een sacristie toegevoegd.  
In 1906 werd een nieuwe parochiekerk ingehuldigd en de oude kerk werd verbouwd voor een nieuw gebruik.  Het koor werd gescheiden door een muur en als huiskapel ingericht voor het aangrenzend klooster.  In het schip werd een nieuw plafond aangebracht.
De bovenzaal werd door de nonnen als slaapzaal ingericht en in de benedenzaal werd een kleuterschool geïnstalleerd.  
Toen in 1957 een nieuwe kleuterschool werd gebouwd, werd de kerk hersteld in zijn oude, oorspronkelijke staat.


De kerk bezit een metselverband van breuksteen waarin resten van Romeinse pannen zijn verwerkt.  De kerk bezit een basicale oprichting van 3 beuken.  Het schip met een vlak plafond begrenst in het oosten het koor met een halfronde apsis.  In de hoofdbeuk zijn de romaanse rondboogvensters bewaard gebleven, de zijbeuken worden doorbroken met gotische spitsboogramen.














Bijlagen.

Geen opmerkingen: