Zoeken in deze blog

woensdag 5 december 2018

Eglise Saint-André te Saint-André-le-Désert (Saône-et-Loire 71)

Eglise Saint-André 
te Saint-André-le-Désert

Beschrijving.
Het dorp van Saint-André-le-Désert dat zich in de streek van Cluny situeert, bezit een weinig gekende romaanse kerk en behoorde tot een nu verdwenen benedictijnse priorij.  Zij is toegewijd aan de heilige Andreas, de apostel.
Het transept en het koor, de apsis en de absidiolen in halfkoepel zijn opgericht rond 1150.  Het moderne schip is gereconstrueerd geweest en voorzien van zijbeuken in 1885-1886.
De 5 traveeën van het schip worden verlicht door oculi terwijl de zijbeuken het licht ontvangen langs rondboogvensters.


Het romaanse gedeelte vindt men terug in de architectuur van de kerken van de Brionnais met het tongewelf, de zijbeuken onder graatgewelven, de grote boogreeksen met dubbele cilinder en de pijlers met half ingewerkte zuilen.
Het moderne schip is overwelfd met ribben die terugvallen op de sluitstukken.  Zij wordt gescheiden van de zijbeuken door boogreeksen op cilindrische zuilen voorzien van kapitelen in witte steen.


De centrale apsis die geflankeerd wordt van 2 absidiolen, is versierd met 5 boogreeksen op colonnetten met basissen en gebeeldhouwde kapitelen.  Deze kapitelen en deze van het transept stellen vegetarische en dierlijke motieven voor met mensenhoofden, dierlijke maskers die uit het gebladerte tevoorschijn komen en tov elkaar gestelde leeuwen.












Aan de buitenzijde domineert de hoge romaanse klokkentoren die bestaat uit 2 verdiepingen met paarsgewijze bogen op 3 zijden.  De 1ste verdieping bezit vensters met gegroefde pilasters en de 2de verdieping, rondbogen met dubbele colonnetten en kapitelen.  Op de 3de verdieping zijn 2 of 3 rondbogen doorbroken.  Het dak bezit 4 zijden.  De 2 klokken van 500 en 800 kg dateren van 1870.







Aan de kooreinde bestaande uit een apsis en 2 absidiolen  vindt men gebeeldhouwde modillons terug van dierenhoofden en geometrische motieven die de gootklos ondersteunen.







Bijlagen.

Geen opmerkingen: