Zoeken in deze blog

zondag 8 november 2020

Eglise Saint-Christophe et Notre-Dame de Belvéder te Grambois (Vaucluse 84)

Eglise Saint-Christophe 
et Notre-Dame de Belvéder 
te Grambois

Beschrijving.
De parochiale kerk van Grambois was reeds op het einde van de 11de eeuw een belangrijke priorij was van Saint-André van Villeneuve-lès-Avignon.


Het Romaanse gedeelte van het gebouw betreft een schip van drie traveeën met een nieuwe overwelving, als gevolg van een aardbeving in 1708, en is naar het oosten verlengd door een onregelmatig langwerpig kooreinde, overdekt met een gebroken tongewelf. 



De noordelijke muur van dit gedeelte is versierd met een fresco vermoedelijk van de 13de eeuw welke Sint-Kristoffel voorstelt. Het oorspronkelijke waaronder zich een crypte bevond, is verdwenen en vervangen door een constructie van de 14de eeuw die een mooi beschilderd retabel omvat, daterend van 1519 en voorstellend het leven van de heilige Johannes de Doper.
Gebouwd op een uitloper van de Luberon, in een charmante site, houdt de pelgrimskapel Saint-Pancrace nog enkele gedeelten in, van de Romaanse periode.






Bronnen.
- Guy Barruol in Provence romane II; Editions Zodiaque, "la Nuit des Temps 46"; Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire.
- Guy Barruol en Jean-Maurice Roquette in Itinéraires romanes en Provence; Editions Zodiaque, "les Traveaux des Mois 18"; Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: