Zoeken in deze blog

dinsdag 10 november 2020

Église de l'Ordination-de-Saint-Martin te Blond (Haute-Vienne 87)

Église de l'Ordination-de-Saint-Martin 
te Blond

Beschrijving.
De kerk van Blond is een Romaanse constructie van de 12de eeuw met een enkelvoudig schip, beëindigd door een cirkelvormige apsis die verlicht wordt langs 3 vensters.


Verschillende kapellen zijn achteraf aan deze constructie toegevoegd.  In 1636 heeft men te Blond een klok aangebracht die vandaag nog steeds bestaat en een bijzonder inscriptie draagt : « X IHS.MA. Sancta Trinitas unus Deus miserere nabis et afitlgure defende nos.- Factum in oppido Btonii, 1636. Patrini P. de Nollet, dominus hujus loci et Margarita d'Asnières domina de Drouilles. X Astante domino L. Micheau, rectore ecclesiae parochialisde Blonio. Charpentier me fecit. »
De kerk werd in de 16de eeuw versterkt door de inwoners van Blond om zich te beschermen tegen de aanvallen van de Hugenoten tijdens de Godsdienstoorlogen. 
De apsis heeft rond de drie bogen, boogreeksen met een dubbele moluur zoals gebruikelijk was in de Limousin.  Aan de dakrand vindt men modillons terug met menselijke gezichten.  In de 16de eeuw werd tijdens de versterking van de kerk, het koor net zoals het schip opgehoogd.



Aan de noordelijke muur vindt men 2 bogen terug met een archivolt.  In het westen opent een ingangsportaal zich in de trant van de Limousin.


Bron.
- Jean Maury in Limousin Roman ; La Nuit des Temps 11, Editions Zodiaque, Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 1974.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: