Zoeken in deze blog

dinsdag 10 november 2020

Église Saint-Mathurin te Le Vigen (Haute-Vienne 87)

Église Saint-Mathurin 
te Le Vigen

Beschrijving.
De oorsprong van de parochie van Le Vigen gaat terug tot de 7de eeuw met de heilige Théau die een volgeling was van de heilige Eloi.  De parochiekerk werd opgericht tijdens twee campagnes.  Het schip, het transept en het koor dateren van het einde van de 11de eeuw of begin 12de eeuw.  De sacristie is opgericht in het verlengde van het koor en dateert van de 19de eeuw.
Het gebouw is opgericht in de vorm van een Latijns kruis waarbij de 2 traveeën van het schip, de transeptarmen en het koor zijn overwelfd met kruisribben.  De kruising van het transept is overwelfd met een koepel op pendentieven alsook het portaal.  Het kooreinde is vlak.


De westelijke gevel stelt zich samen met een ingangsportaal zonder timpaan, met 5 gordelbogen in rondboog.  Een waterlijst rust op gebeeldhouwde modillons en 2 verdiepingen van paarsgewijze bogen.  De modillons van de waterlijst bovenaan het westelijke portaal gesitueerd, zijn gebeeldhouwd met menselijke figuren of stellen een eenvoudig lijstwerk voor.





Op iedere niveau staan de boogreeksen onder een licht gebroken boog, in het midden terugvallend op de colonnetten met een tussendeel toegevoegd die deze scheidt.



De klokkentorenmuur opgericht in maatstenen beëindigt zich horizontaal door een afdak.



Bijlagen.

Geen opmerkingen: