Zoeken in deze blog

vrijdag 28 augustus 2020

Eglise Saint-Maurice te Montbron (Charente 16)

 Eglise Saint-Maurice 

te Montbron


Beschrijving.
De kerk werd in de 12de eeuw opgericht in de stijl van de streek.  Zij verving een kleinere kerk die afhing van de priorij gesticht in de 11de eeuw en afhing van de abdij van Cluny.
De sobere en strenge gevel opgericht in mooie maatstenen van de regio, is in 3 delen verdeeld door de lange versierde kordonlijsten.  Zij bezit een portaal met 5 rondbooglijsten versierd met motieven als hoefijzerbogen, loof- en bloemwerk en fijn gebeeldhouwde cirkels, die doen herinneren aan de islamitische versieringskunst.  Aan iedere zijde van de ingang bevinden zich fijne colonnetten zonder versiering. 









 
De zijmuren van de kerk worden ondersteund door platte steunberen.  Aan de zuidelijke zijde steunde zich de vroegere kloostergang.  Het is aan de voet van deze muur dat verschillende landheren van Montbron zijn begraven.  Grafnissen met gegraveerde Latijnse inscripties in de muur, een liggende figuur gekleed in zijn dalmatiek en gelegen op een lange steen, houden de herinneringen aan deze doden levendig.









De hele heldere kleur van het kooreinde openbaart zijn recente restauratie.  De apsis en de absidiolen versieren zich met fijne zuilen, met blinde boogreeksen en kraagstenen.  De hoge, nauwe vensters versierd met moderne vensters verlichten de binnenste kapellen. 




De klokkentoren steunt op een vierkante sokkel verruimd met blinde boogreeksen en een tweede, achthoekige verdieping waarbij de acht zijden zijn doorbroken met elk twee paarsgewijze bogen en tenslotte een kegelvormige spits die bekleed is met stenen schubben wat kenmerkend is door verschillende klokkentorens in het westen van Aquitanië.  








Bijlagen.

Geen opmerkingen: