Zoeken in deze blog

maandag 24 augustus 2020

Église Saint-Georges te Chavanges (Aube 10)

Église Saint-Georges
te Chavanges

Beschrijving.
Een prachtige kerk van de 16de eeuw die merkwaardig genoeg haar Romaans portaal aan de westelijke ingang bewaard heeft.  Dit is ondergebracht onder een houten portaal toegevoegd aan de toren.


De archivolt houdt 5 booggordingen in, enkel versierd met voetringen.  Zij rusten op de pijlers met uitsprong naar de hoeken toe, afgerond met cilinders die trouwens de 4 gewijzigde colonnetten omkaderen.  Hun kapitelen zijn versierd met verschillende geometrische versieringen van palmetten en tov elkaar gestelde vogels.







De dekstukken verlengen zich in een band over de ganse lengte van de steunmuur.  Er is geen timpaan, de deuropening opent zich direct op de halve cirkel van de laatste boogring.



In de muur rechts is een klein bas-reliëf ingewerkt van dezelfde periode die de jacht op een hert voorstelt.  De jager te paard is vergezeld van zijn honden die het dier achtervolgen.  Het zou hier gaan om een hergebruik.


In de kerk vindt men nog glasramen en beelden terug van de 17de eeuw.



Bron.
- André Marsal in Champagne romane; Editions Zodiaque, "la Nuit des Temps 55"; Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 1981.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: