Zoeken in deze blog

dinsdag 12 maart 2019

Sankt Petrus te Keulen (Nordrhein-Westfalen)

Sankt Petrus 
te Keulen

Beschrijving.
De Sankt Petrus is een gotische kerk en werd gebouwd op de plaats van een kerk uit de 12de eeuw.  in deze kerk werd Pieter Paul Rubens gedoopt.
De Sankt Petrus en de naastgelegen Sankt Cäcilien vormen samen het enige overgebleven kerkengeheel van een stiftkerk en een parochiekerk in Keulen.  Tot 1802 met de secularisatie waren 2 kerken naast elkaar een veel voorkomend verschijnsel in Keulen.  Tijdens de Franse periode werden alle kloosters gesloten en moest of de stiftkerk of de parochiekerk afgebroken worden.
De laatgotische kerk werd in de jaren 1513-1525 als een driebeukige basiliek gebouwd.  De romaanse westelijke toren dateert van het jaar 1170.  Dit is ook de reden waarom de kerk onder de bescherming staat van "de Förderverein Romanische Kirchen Köln".




Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de kerk tot aan de buitenmuren en enkele ribgewelven in de zijbeuken vernield.  Met de herstelling werden de gewelven van de kerk niet meer hersteld in hun oorspronkelijke staat maar kreeg de kerk een vlak plafond.

Bijlagen.


Geen opmerkingen: