Zoeken in deze blog

woensdag 13 maart 2019

Duivelsteen te Gent (Oost-Vlaanderen)

Duivelsteen 
te Gent

Beschrijving.
Dit gotisch steen uit de 13e eeuw is genoemd naar ridder Gerardus de Gandavo of  Gheeraert Vilain dictis diabolus, de Duivel. Geboren omstreeks 1210 als tweede zoon van Zeger II, kastelein van Gent die in zijn functie de graaf vertegenwoordigde en in zijn naam mocht handelen.Samen met het Gravensteen zijn dit de enige twee middeleeuwse ridderverblijven die min of meer in hun oorspronkelijke gedaante behouden bleven. Begin 14e eeuw werd stad Gent de nieuwe eigenaar en kreeg het Duivelsteen verschillende bestemmingen zoals stapelplaats, steengroeve, koopmanswoning, tuchthuis, brandweerkazerne.




Het huidige uitzicht is het resultaat van een ingrijpende restauratie en reconstructie op het einde van de 19de eeuw, onder leiding van architect A. Verhaegen.
Het complex bestaat uit een vierkante romaanse toren en een aanpalende, langs het water gebouwde en wellicht jongere langsvleugel.  De rij gekoppelde spitsboogvensters en de benedenzaal met kruisgewelven zijn reeds vroeggotisch opgevat.





Het Duivelsteen is een mooi voorbeeld van een 13de eeuwse feodale woning.  De dikke muren, de flankeertorentjes en de donjon duiden op het defensieve karakter van het gebouw.  De grote spitsboogvensters duiden reeds op een drang naar comfort.












De kern is de vierkante donjon uit begin 13de eeuw. Het hoofdgebouw bestaat uit een crypte op zuilen met daarboven 2 naast elkaar gelegen hallen van elk 2 verdiepingen.  Van het interieur dateert nog enkel de overwelfde begane grond uit de 2de helft van de 13de eeuw.  Deze ruimte wordt door 3 rijen van 5 zware ronde zuilen met bladkapiteel in 4 beuken verdeeld.  Zij wordt overspannen door de kruisribgewelven van Doornikse steen en gewelfkappen in breuksteen.



(foto Wikipedia)

Bron.
- Jean-Pierre Esther en Geert Bekaert in België romaans; Uitgeverij Hadewijch; Antwerpen-Baarle 1992.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: