Zoeken in deze blog

vrijdag 24 mei 2019

Sankt Peterkirche te Roth an der Our (Rheinland-Pfalz)

Sankt Peterkirche 
te Roth an der Our

Geschiedenis.
Paus Hadrianus IV bevestigde in 1154 het bezit van Roth aan de abdij Simeon van Trier.  Later ging het over al eigendom aan de graven van Vianden.  Graaf Philipp von Vianden schonk voor 1228 Roth aan de commanderij van de Tempeliers met eveneens de plaatselijke kerk.  Met de ontbinding van de Tempeliers in 1311 werd het eigendom van de commanderij van de Hospitaalridders van Trier.
Rond 1100 begon men met de  bouw van de kerk met de noordelijke zijapsis in koepelvorm en de aangrenzende noordelijke muur.  Hierna bleef de bouw een tijdlang onvoltooid.  Aan de buitenzijde vertoont deze apsis een ongewone vorm met een decoratie van nissen waarvan men in de romaanse architectuur geen voorbeeld kan vinden in de streek. 





In de loop van de 12de eeuw werd de Sankt Peter vervolgens gebouwd als een basiliek met 3 beuken met pijlers op een trapeziumvormige plattegrond.  Ten noorden en zuiden van de hoofdapsis werd een koortoren aangebouwd waarvan enkel de zuidelijke bewaard is gebleven.
















Na 1466 werden het schip en de zijbeuken overwelfd en de werden de venstertjes dichtgestopt.  In de gotische periode werd de zuidelijke apsis herbouwd tot een vierkante kapel.  De westelijke gevel werd in de 18de eeuw herwerkt.












De kerk die toebehoorde tot de moederparochie van Vianden, werd in 1815 ondergeschikt aan de parochie van Köperich.  In de loop van de 19de eeuw werd de noordelijke apsis omgevormd tot een sacristie.  In de periode werd het grote raam aangebracht dat gedeeltelijk de romaanse buitenzijde vernielde.  
In 1919 werd aan de noordelijke zijde onder het pleisterwerk, een portaal ontdekt dat gedeeltelijk werd vrijgemaakt.





Bijlagen.

Geen opmerkingen: