Zoeken in deze blog

dinsdag 9 april 2019

Sankt Clemenskirche te Berg (Nordrhein-Westfalen)

Sankt Clemenskirche 
te Berg; Nideggen

Geschiedenis en beschrijving.
Een kerk of een voorganger te Berg werd voor de 1ste keer vermeld in een oorkonde in het jaar 1360.  Hierbij werd Wijnand von Hengebach als priester vermeld.
De patroonheilige van de kerk is deze van de paus en martelaar, Clement I.  Waarschijnlijk had de heilige Wilibrord die in de omgeving van Berg verbleef en instond voor de zielenzorg van de streek van Zülpich, deze patroonheilige verkregen in de parochies Berg en Heimbach van paus Sergius I in 695.


De klokkentoren met zijn 3 verdiepingen en het huidige schip dateren uit de 12de en 13de eeuw.  Het metselwerk in breuksteen met bruine zandsteen, is afkomstig van de steengroeven van Drover.







In de 14de eeuw werd bij de romaanse hallenkerk uitgebreid met 2 gotische zijbeuken.  Eveneens werd het rechthoekige koor gewijzigd in een gotische stijl en werd het koor overwelfd.










In 1876 stortte de spits in als gevolg van een storm en werd deze herbouwd.  Rond 1905 werd de kerk gerenoveerd en de overwelving van het koor vernieuwd.  In 1956 werd de parochiekerk gesloten wegens bouwvallig.  Hierna volgde opnieuw een restauratie.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: