Zoeken in deze blog

donderdag 28 maart 2019

Sankt Urbankirche te Mündt (Nordrhein-Westfalen)

Sankt Urbankirche 
te Mündt

Geschiedenis.
Een kerk werd voor het eerst te Mündt vermeld in documenten van het jaar 650.  De kerk was op dat moment waarschijnlijk toegewijd aan de heilige Maarten van Tours waarnaar de tekst op de Martinusklok verwijst.  Hoe de kerk er op dat moment uitzag, is niet gekend.
In de 10de eeuw werd een nieuw gebouw opgericht in vroegromaanse stijl.  Delen van het schip, de onderbouw van de toren, het koor en zijn halfronde apsis zijn hiervan bewaard gebleven.











Volgens de "Liber Valoris" van deze periode, was Mündt een onafhankelijke parochie.  Tijdens de Dertigjarige Oorlog, in 1642, werd de romaanse kerk in brand gestoken door de troepen uit Hessen.  In 1680 werd de kerk herbouwd in een laatgotische en barokke stijl met en met behoud van de nu nog bewaarde vroegromaanse gedeelten.  Rond deze periode verkreeg de toren zijn bovenste verdieping.  Sindsdien is er niet meer veranderd aan het gebouw.
Op dit moment is de kerk te Mündt het oudste gebouw in de streek van Jülich.

Beschrijving.
De parochiekerk Sankt Urban te Mündt bezit vroegromaanse, laatgotische en barokke elementen en is opgetrokken als een driebeukige hallenkerk met een ingesloten klokkentoren van 2 verdiepingen in het westen, en een romaans koor met apsis in het oosten.


De romaanse gedeelten bestaan uit een metselverband van tufsteen, terwijl het barokke gedeelte opgetrokken is in baksteen.  De hoofdbeuk en de noordelijke zijbeuk is overwelfd met kruisribben terwijl de zuidelijke zijbeuk een vlak plafond bezit.  De ramen van het schip bestaan uit eenvoudig maaswerk.



Bijlagen.

Geen opmerkingen: