Zoeken in deze blog

zondag 9 december 2018

Chapelle Saint-Laurent te Collonges; Lournand (Saône-et-Loire 71)

Chapelle Saint-Laurent 
te Collonges; Lournand

Beschrijving.
Collonges zou afkomstig zijn van het Latijnse "Colonica", grond die bebouwd wordt door een colon, een term voor boer volgens het feodale recht.  Dit moet men onderscheiden van de oudere term, colonia wat Romeinse kolonie betekend, vandaar Cologne, Keulen.  De strekking van beide namen is hetzelfde; de exploitatie van nieuwe grondgebieden.  In Frankrijk komt deze naam in vele varianten voor; Collognes, Coulanges, Coulougne, Coulorge, Coulonces,...Om goed bereikbaar te zijn bevonden deze plaatsen zich in de omgeving van een Romeinse heirbaan.  In het geval van Collonges was het deze van Autun naar Mâcon.
In 898 installeerde de bisschop van Mâcon, Gérard, 2 broers te Collonges.  In 928 schenkt de abt van Cluny, Odon, een klein stuk grond aan 2 andere broers en in 954 gaf een zekere Déorat, een wijngaard aan God, aan de heiligen Petrus en Paulus en aan de abdij van Cluny.  Hij hoopte hiermee de eeuwige gelukzaligheid te verkrijgen.
Korte tijd later begon de abt van Cluny, Mayeul, zich voor zijn bezittingen te Collonges te bekommeren en voerde een landruil, een herverkaveling door.  
Er zou hier ooit een eerste kapel gestaan hebben, die waarschijnlijk iets langer was.  Op grond van de schuin afgekante staanders aan de toegangsdeur zou de kapel dateren van de 16de eeuw.  In 1998 werd de oostelijke muur ontdaan van het stucwerk en kwam een gotisch venster te voorschijn wat de vermoedelijke oprichting in de 16de eeuw staaft. 







   
De kapel, samengevoegd met de Sint-Laurentiusparochie van Cotte, werd gebruikt als vervangingskapel bij slechte weersomstandigheden en overstromingen van de Grosne.  In 1602 werd ze samengevoegd met Lournand naar aanleiding van de plunderingen waarbij al de inwoners van Cotte op de vlucht waren.  De naam Sint-Laurent dateert waarschijnlijk van deze periode.
De kapel werd opnieuw aangewend om er erediensten op te dragen na de oorlog van 1939-1940 en dit tot op de dag van vandaag met nog 1 eredienst per maand.




De doopvont van de kapel in Cotte uit de 11de eeuw, werd in 1602 naar Collonges overgebracht en doet vanaf dat moment dienst als wijwatervat.  De niet afgewerkte achterkant laat vermoeden dat hij oorspronkelijk aan die kant vastzat aan de muur.





Bijlagen.
-http://www.bourgogneromane.com/edifices/lournand.htm
-http://www.petit-patrimoine.com/fiche-petit-patrimoine.php?id_pp=71264_1
-https://www.christianophobie.fr/la-une/saone-loire-vol-chapelle-hameau-de-collonges
-https://www.flickr.com/photos/ricohplio/4927985794/
-https://fappah.fr/lournand-notre-patrimoine/
-https://clochers.org/Fichiers_HTML/Accueil/Accueil_clochers/71/accueil_71264a.htm
-https://www.geoportail.gouv.fr/carte
-https://photos.google.com/album/AF1QipM6tVe0vFL1FIxpX7ncrhOCwgnZSzJgi_J8hkcD

Geen opmerkingen: