Zoeken in deze blog

maandag 15 oktober 2018

Basilique Notre-Dame te Walcourt (Namur)

Basilique Notre-Dame 
te Walcourt

Beschrijving.
Een eerste romaanse kerk toegewijd aan de heilige Materne die de regio evangeliseerde in de 4de eeuw, werd opgericht door Oduin, landsheer van Walcourt, en ingewijd door Réginard, bisschop van Luik in 1026.  Een charter op datum van 01 juli 1026 maakt hiervan melding waarbij Oduin een gulle schenking verricht welk de oprichting van een kapittel van 8 kanunniken mogelijk maakt waardoor de kerk een collegiale wordt.
In 1228 vernield een brand de collegiale.  
Het koor wordt gereconstrueerd tussen 1225 en 1250 en door een charter van Thierry II de Walcourt wordt de stichting vermeld van een abdij voor Cisterciënzerinnen en hun meer dan nodig, bestaansmiddelen verschaft.
Sedert de 13de eeuw trekt het miraculeuze beeld heel wat mensen aan, en ondanks de tegenslagen van die tijd, de plunderingen gevolgd door reconstructies, blijft het Mariabeeld heel populair.  Tijdens de middeleeuwen maakten heel wat zondaars een opgelegde bedevaart naar OLV van Walcourt.
De pelgrims werden talrijker om talrijker en het is pas met de Franse Revolutie dat hier daadwerkelijk een einde aan kwam.  Nadien herleefde dit opnieuw op in de 19de en 20ste eeuw.  Zo zouden in 1907 een 40 000 pelgrims deel genomen hebben aan de processie die doorgaat op de heilige Drievuldigheidsdag.











Van de vroegere romaanse kerk met zijn westbouw rest nu nog enkel de oude kern.  Het parament werd echter volledig vernieuwd bij een restauratie in de jaren 1895-1900.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: