Zoeken in deze blog

zaterdag 29 september 2018

Eglise Saint-Sébastien te Dieulouard (Meurthe-et-Moselle 54)

Eglise Saint-Sébastien 
te Dieulouard

Beschrijving.
De oude collegiale Saint-Lambert van Dieulouard is gesitueerd ten zuiden van Pont-à-Mousson op de stijle oever van de Moezel. op de plaats waar de oude Romeinse weg die leidde van Verdun naar het Oosten, de oever overschreed.
De kerk werd voor de 1ste keer vermeld in documenten van 1028 en dient sedert 1481 als parochiekerk.  Het kapittel werd sedert 1602 ontbonden.
Het gebouw vertoont zich nu onder het aspect van een basiliek met 3 beuken in de late gotische stijl en houdt een polygonaal koor en een merkwaardige gevel in renaissance in.
Een crypte die voor het grootste gedeelte van de 11de eeuw schijnt te dateren, strekt zich onder de apsis uit.  Men betreedt deze via de oostelijke travee van de zuidelijke zijbeuk.  Men betreedt vervolgens een gang overwelfd met een gewelf en aan zijn uiteinde leidt deze gang via een bocht naar het onderste gedeelte.



Op het einde van de gotische periode werd deze crypte echter gewijzigd.  Tussen de beide ingangen situeert zich een rechthoekige zaal waarvan de nissen eveneens rechthoekig zijn maar overwelfd met een tongewelf.  Deze staan in verbinding met de kerk door een halfronde opening.  De crypte houdt 2 traveeën in waarvan de ene het schip en de andere het koor vormt dat beëindigd wordt door 3 vensters die dateren van de romaanse periode.  De vensters links en recht dateren van het einde van de 10de eeuw.  Deze in het midden gaat eveneens terug tot deze periode maar werd heel onhandig gerestaureerd.





Naar alle waarschijnlijkheid zou deze zaal een biechtruimte geweest zijn en de beide gangen vormen de restanten van de 1ste romaanse constructie.  Het meest verwante voorbeeld van een vergelijkbare toegang bevindt zich in de crypte van de kathedraal van Metz.  De gemetselde massieven in kwadrant volgend op de gangen zouden een gedeelte kunnen zijn van de funderingen van de torens van het 1ste koor.


Bron.
- Rainer Slotta in Lorraine romane; Editions Zodiaque, "la Nuit des Temps 61"; Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 1984.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: