Zoeken in deze blog

zaterdag 15 september 2018

Eglise Saint-Julien te Donzy-le-Pertuis (Saône-et-Loire 71)

Eglise Saint-Julien 
te Donzy-le-Pertuis

Beschrijving.
De kerk van Donzy-le-Pertuis hing in de 12de eeuw af van de priorij van Blanot, dat zich in de onmiddellijke nabijheid bevindt.  Hierdoor maakte zij deel uit van de abdij van Cluny en draagt zij tevens de kenmerken van de romaanse architectuur in het zuiden van Bourgondië.


De kerk is in haar geheel romaans maar het schip is sterk gewijzigd geweest.
De klokkentoren situeert zich op de kruising van het transept.  Deze is samengesteld uit 3 verdiepingen.  De 1ste verdieping is deze langs waar zich de toegang bevindt.  De 2de verdieping is in het noorden en het zuiden samengesteld door Lombardische boogreeksen, en in het oosten en noorden door naakte spaarvelden.  De 3de verdieping bezit 2 rondbogen per zijde.  De spits is overdekt met pannen aan de 4 zijden, met hierboven een kruis.  De spits rust op een kleine gootklos die versierd is met modillons.








De kruisbeuken van het transept en de trap die leidt naar de toegang van de klokkentoren zijn latere toevoegingen geweest.
Het schip verlengt zich langs een koortravee overdekt met een koepel op trompen en door een halfronde apsis, overwelfd met een halfkoepel.  De apsis wordt  bovenaan benadrukt door een fries van pijltanding.






Bijlagen.

Geen opmerkingen: