Zoeken in deze blog

zondag 13 januari 2019

Eglise Saint-Sulpice te Ry (Seine-Maritime 76)

Eglise Saint-Sulpice 
te Ry

Beschrijving.
Deze kerk trekt vooral de aandacht door zijn prachtig portaal in gebeeldhouwd hout van de 16de eeuw en zijn prachtig meubilair.


De kerk van Ry die afhing van de lokale heer, waarbij het merendeel van zijn constructies behoren tot de 16de en de 17de eeuw, bewaart nog enkele ingesloten Romaanse elementen met vooral op de kruising van het transept, een vierkante toren.  Het is een totaal eenvoudig landelijk gedeelte welk in de Haute-Normandie sterk verspreid is. 


Bovenaan een massieve sokkel die voor een groot deel verborgen is door de  daken, kenmerkt een schuin afgewerkte kordonlijst, de basis van het voornaamste gedeelte. 
Opgericht in klein onregelmatig metselverband met verbindingsdelen aan de hoeken in maatstenen, wordt hij op iedere zijde doorbroken door een rondboog waarin zich 2 kleine paarsgewijze rondboogjes inschrijven met een centrale colonnet.  Deze vrij korte colonnet is getooid met een heel verheven maar ruw kapiteel, met een dun dekstuk maar verzacht door een schuine afwerking.



De verdieping is begiftigd met een gootklos met zware modillons die een tablet ondersteunen waarop het gebinte van de spits rust.



Ondanks zijn archaïsche verschijning dateert deze toren eerder van het begin van de 12de eeuw dan einde 11de eeuw.

Bron.
- Lucien Musset in Normandie romane  tome II, Editions de Zodiaque; la Nuit des Temps 41, Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 1985.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: