Zoeken in deze blog

donderdag 24 mei 2018

Eglise Saint-Pierre-Saint-Paul te Coublanc (Haut-Marne 52)

Eglise Saint-Paul-et-Saint-Pierre 

te Coublanc

Beschrijving.
De kerk Saint-Pierre-et-Saint-Paul te Coublanc bevindt zich in de vallei van de Salon, een zijrivier van de Saône, op ongeveer 11 km van Champlitte.  Het dorp bevindt zich nog in het departement van de Champagne, net op de grens met de France-Comté.



De kerk is heel lang in de vergetelheid gebleven bij de administratie en geen enkele bescherming werd aan de kerk toevertrouwd door de dienst van de Historische Monumenten (Monuments historiques).  Op gebied van het plan is de kerk reeds gedurende geruime tijd gekend door de leden van de Société historique et archéologique van Langres.  Ook omwille van zijn dodenlantaarn die men aantreft op het kerkhof rondom de kerk en van 1511 dateert.
De kerk is in zijn geheel van het basicale plan en zou dateren van de 12de eeuw.  Het gebouw houdt een schip in, geflankeerd van zijbeuken, een transept en een koor bestaande uit 2 traveeën.  Het koor wordt eveneens geflankeerd van 2 zijbeuken en wordt beëindigd door een apsis met vlak kooreinde.





Het oorspronkelijke dak van het schip werd in de 19de eeuw vervangen door een vals tongewelf.  Het schip en de zijbeuken worden gescheiden doorj spitsbogen, ondersteund van achthoekige pijlers met aanzetten van kapitelen met versneden zijden.  De 1ste twee pijlers worden versierd met gebladerte en een monsterkop.





Vier massieve, kruisvormige pijlers ondersteunen de klokkentoren en begrenzen de kruising van het transept waarvan de armen zijn gesitueerd in de verlenging van de zijbeuken.  Het geheel wordt overwelfd met kruisribben, met een terugval op de kegelvormige cilinders.




Het belang van het koor verklaart zich omwille van het feit dat de kerk van Coublanc bij zijn oprichting in de 12de eeuw zowel een parochie- als priorijkerk was.

Bron.
- Henri Ronot in Champagne romane; Editions Zodiaque, "la Nuit des Temps 55"; Abbaye Sainte-Marie de la Pierre-qui-Vire 1981.

Bijlagen.

Geen opmerkingen: